+

Miért RAL beépítés?

Bakos Tibor2021-09-12ablak beépítés, RAL beépítésRAL beépítés, ablak beépítés, nyílászáró beépítés

Sokat hallottunk már a RAL beépítésről, de tudjuk mit jelent és mi az értelme?

A mai modern otthonok tökéleteshez közelítő hőszigetelése kiemeli a relatív kis felületeket érintő gyengébb pontok fontosságát. Ezért is volt régebben kisebb a jelentősége az ablakok körüli beépítési hézagok megfelelő lezárásának, tömítésének, hiszen az összképen nem rontott sokat. Napjainkban egy új otthon építése, vagy egy energetikai felújítás a már meglévő otthonunkon olyan hőszigetelési mutatókkal rendelkező határoló falakat eredményez, hogy az ablak körüli beépítési hézag minősége már jelentősen ronthatja egy épület minőségét energetikai szempontból.

Mi ennek az oka?

Manapság jellemzően purhabot használnak az ablaktokok és a fal közötti hézagok kitöltésére. Ez jelentős előrelépés volt ahhoz képest, amikor még törmelékkel, malterral, misunggal tömték ki a hézagokat. Önmagában a purhab egy nagyon jól szigetelő anyag, ráadásul kidagadása során tökéletesen képes kitölteni a beépítési hézagot, így nagyszerűen használható ablakok beépítéséhez. Azonban, ha hosszú távon szeretnénk hőszigetelő képességét megőrizni, szárazan kell tartanunk, mert sajnos a purhab képes felvenni, magába szívni a vizet, akár a levegő páratartalmából is. A nedvesség, a víz nagyon jó hővezető így, ha a szigetelő anyagunk átnedvesedik, nagyságrendekkel romlanak ezek a paraméterek, nem beszélve arról, hogy a nedvesség hatására a purhab szerkezete károsodik, néhány év elteltével elporladhat és szigetelő képessége a nullával lesz egyenlő. Mi a megoldás? 

A lakótér felőli oldalra egy párazáró felületet kell képeznünk!

El kell érnünk, hogy a lakótér páratartalma ne érintkezhessen a kitöltőanyaggal. Erre többféle megoldás létezik. Alkalmazhatunk belsőoldali RAL, vagy beépítő szalagokat. Ezek olyan speciális anyagok, melyek párazáró tulajdonsággal rendelkeznek, így az ablaktokra, illetve a fogadószerkezetre rögzítve meggátolják, hogy a levegő páratartalma bejusson a kitöltőanyagba Az öntapadós felülettel rendelkező soudal SWS Extra belső oldali beépítőszalagja remek megoldás erre a feladatra. Ugyanerre a célra alkalmazható a soudal soudatight LQ nevet viselő terméke, mely egy kenhető anyag, így nem kell a szalag felragasztásával bajlódni, hanem utólag egyszerűen felkenhető és száradás után megvédi a nedvességtől a kitöltőanyagot.

A külső oldalon egy páraáteresztő, de víz és szélzáró réteget kell kialakítanunk!

Ezzel elérjük, hogy a falszerkezetből a kitöltőanyagba jutó, vagy visszamaradt nedvesség távozni tudjon, ugyanakkor a csapadékból származó nedvesség ne tudjon bejutni. Erre is van többféle lehetőségünk. Az öntapadós felülettel rendelkező soudal SWS Extra külsőoldali beépítőszalagja kiválóan alkalmazható. Ugyanerre a célra használható a soudal soudatight Hybrid nevet viselő terméke, mely az LQ-hoz hasonlóan egy kenhető anyag, viszont páraáteresztő képessége miatt alkalmas a beépítési hézag külsőoldali lezárására.

És vannak a problémára komplex megoldást kínáló termékek.

Ma már léteznek olyan anyagok is melyek egy lépésben megoldják a hézagkitöltést, a szigetelést, a belsőoldali párazárást és a külső oldali páraáteresztő, vízzáró rétegek kialakítását. Ilyen termék a BEÉPÍTŐKÁruházában is elérhető greenteQ Varió 3 duzzadószalag. Ezzel a termékkel gyakorlatilag körbe ragasztjuk az ablak tokját még a beszerelés előtt, ezt követőén beállítjuk és rögzítjük. A szalag a levegővel érintkezve duzzadni kezd és kitölti a beépítési hézagot. A szalag belső és külső oldali felülete már eleve úgy van kialakítva, hogy egy párazáró és egy páraáteresztő, de vízzáró réteget tartalmaz, így egy lépésben megvan a RAL beépítés.

Gondold végig, többszázezret, de sokszor milliókat adnak az emberek jó minőségű nyílászárókért és néhány tízezer forint már nem fér bele, hogy a beépítés minősége is megfelelő legyen....

 

Legutóbbi bejegyzések

Archívum

Kapcsolat

  • 3358 Erdőtelek Széchenyi utca 13.
  • +36204119884
  • rendeles@beepitokaruhaza.hu

Hírlevél

Viltor - webáruház bérlés és készítés

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.